CALENDARIS I RELIGIÓ



Conclusions

Cada any sabem que hem de renovar els calendaris que tenim dispersos per diferents llocs del nostre àmbit familiar i de treball. En una cultura racionalista com la nostra sorprenen els “defectes racionals” del nostre calendari, com la constant presència del santoral, els dies dedicats a una figura destacada de la comunitat cristiana, encara que a la majoria només ens interessa per a no oblidar l'obligada felicitació a les persones que tenen el nom d'un o altre sant; també és sorprenent, dins de l'aparent ateisme modern que els dies més sagrats no es puguin desplaçar racionalment i que acaben provocant l'existència dels “ponts” i les consegüents negociacions entre empresaris i treballadors per a aprofitar-los en un sentit o un altre. També hem après a conviure amb un calendari estrictament lunar de 12 o 13 mesos - segons l'any - del qual, la majoria, només veiem la Pasqua i les vacances de Setmana Santa que van caient en un lloc diferent respecte de l'any solar.

Tots els intents de racionalitzar el calendari - qualsevol calendari - estan abocats al fracàs ja que qualsevol canvi atenta als fonaments de les religions; els dies sagrats - diumenge per als cristians, dissabtes per als jueus, divendres per als musulmans - no es poden saltar de cap manera. Les commemoracions santes com el Nadal i Sant Joan, les dues més importants del cristianisme, ja van ser situades estratègicament prop dels solsticis en substitució de les festes de religions solars anteriors. Els festivals com la Setmana Santa o el Ramadà han de seguir inexorablement la seva pauta lunar.

Totes aquestes constatacions converteixen en inútils o molt difícils les moltes reformes proposades - i fracassades - per als calendaris i és que, malgrat l'aparent racionalisme, el que compta encara és la força ancestral de la religió, de la pauta de comportament consensuada per a fer més suportable la convivència humana, dissimulant el domini d'uns estaments sobre altres. L'última gran reforma del calendari cristià - Reforma Gregoriana de 1568 - va tardar més de tres segles a ser acceptada per la majoria dels pobles cristians i ni tan sols va ser una reforma en profunditat, sinó només la correcció d'un petit defecte d'origen. Això ens demostra la força dels costums religiosos i l'adaptació incondicional dels pobles a l'estructuració de les festes i commemoracions en una pauta cíclica.

 
amunt