RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAMuseu Alemany del Rellotge
(Deutsches Uhrenmuseum)
de Furtwangen (Baden-Würtemberg)


La història del museu de Furtwangen es remunta a 1852 i es basa en una històrica col·lecció de rellotges impulsada per la direcció de l'escola de rellotgeria de la ciutat; així no ens ha d'estranyar que el museu actual encara conservi un aire didàctic que es respira en la presentació de les seves col·leccions de manera clara, al temps que tracta la història del rellotge de forma exhaustiva més enllà de la temàtica purament local.
 


Rellotge de taula amb autòmats (sud d'Alemanya, 1580)

En un primer àmbit s'explica l’origen del rellotge amb l'exposició de rellotges de sol, d’aigua, de foc i d’arena procedents de les més variades cultures; després d'això, apareixen els primers rellotges mecànics que es conserven procedents de l'Alemanya del sud i de la zona propera dels segles XVI-XVII que aleshores ocupava un lloc primordial en la fabricació de rellotges. 

Són d'interès en aquest espai expositiu molts rellotges de foliot anònims o signats per Erhard Liechti (Winterthur 1584), Nicolas Schmidt (Augsburg c. 1620), N. Dauville (França 1544); rellotges de taula, de paret, portàtils i amb indicacions astronòmiques o autòmats. 

Rellotge astronòmic de la Selva Negra (1740)

La col·lecció continua oferint la visió de qualsevol aspecte de la rellotgeria dels segles següents i de les més diverses procedències; hi abunden els rellotges alemanys de la Selva Negra de fusta, musicals i amb autòmats però sense trobar a faltar les obres més sofisticades d'altres països europeus ni els històrics rellotges japonesos de foliot anteriors a l'obertura comercial d’aquella nació oriental. 

Rellotge de la Selva Negra musical i amb autòmats

Per a acabar, s'ofereix una extensa col·lecció de rellotgeria moderna que inclou la història del rellotge elèctric, electrònic i de quars i un modern rellotge astronòmic obra de Hans Lang.

Rellotge astronòmic de Hans Lang


Internet

http://www.deutsches-uhrenmuseum.de/


Bibliografia

LANG, HANS: Hans-Lang-Uhr. Eine astronomische Kunstuhr der Superlative. Gütersloh 1993

MÜHE, R. - KAHLERT, H.: Deutsches Uhrenmuseum Furtwangen. Die Geschichte der Uhr. Munchen: Callwey, 1983

SCHUHHOLZ, ANNELIESE: Deutsche Uhrenstrasse. Theiss, Stuttgart 1994


amunt