RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAEl Museu Nacional Germànic (Germanisches National Museum)
de Nuremberg (Baviera)

Com sigui que aquest gran museu també té molts centres d'interès, convé que abans d’entrar-hi agafem forces en alguna terrassa pròxima a la font dedicada al rellotger Peter Henlein.

Font dedicada al rellotger Peter Henlein (Foto E. Farré)

També podem fer-ho a la Plaça del Mercat (Hauptmarkt) a l’hora que esperem veure en funcionament, cada dia a les 12 en punt, els autòmats (Männleinlaufen) del rellotge de l'Església de la Mare de Déu (Frauenkirche).


Rellotge amb autòmats de la Frauenkirche (Foto E. Farré)

L'escena animada mecànicament representa el jurament dels set electors davant de Carles IV arran de la concessió de la Butlla d'Or per l'Emperador el 1356.

A més de la gran pinacoteca amb obres de Dürer, Holbein i Cranach, entre molts d’altres,  i una de les col·leccions d'instruments musicals més importants del món, en el Museu Nacional Germànic hi ha una densa col·lecció de rellotges.

Vitrina amb rellotges al Museu Nacional Germànic
(Foto E. Farré)

Entre d’altres instruments de mesura del temps, hi trobem un astrolabi fabricat a Saragossa per al-Naqqas el 1179 i un despertador de paret amb l'esfera dividida en 16 hores de pesos i oscil·lador de foliot del segle XV que, en la història del rellotge, es presenta com un dels rellotges mecànics més antics que es conserven.

Encara que la peça més preada es farà buscar i es resistirà a ser descoberta, ja que la trobarem a la secció d'art gòtic on, en lloc destacat, hi ha un sol rellotge que va pertànyer a Felip el Bo de Borgonya.

Rellotge dit de Felip el Bo de Borgonya datat de 1430
(Foto E. Farré)

Datat del 1430, és el rellotge més antic que existeix amb barrilets i molles de marxa i soneria d'hores; però no només la seva antiguitat i el seu estat de conservació són admirables; amb molt, la seva bellesa supera qualsevol objecte artístic de l’època.Secció d'art popular amb rellotges domèstics (Foto E. Farré)


Per a acabar, en la secció d'art popular s'hi concentra una petita col·lecció de rellotges de la Selva Negra.

Internet

http://www.gnm.de/

Bibliografia

MAUÉ, HERMANN - CHRISTINE KUPPER, EDITORS: Treasures of German Art & History in the Germanisches Nationalmuseum. Nuremberg, 2001

amunt