RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYA



El Museu d'Astronomia i d'Història de la Tècnica
(Museum für Astronomie und Technikgeschichte)
de  Kassel (Hesse)

Kassel és una bonica ciutat envoltada per dos grans parcs que antigament van ser els terrenys lúdics de dues finques senyorials; encara avui, es poden visitar aquells edificis i passejar pels parcs pel mig d’arbres centenaris.

A l'oest de la ciutat queda el Palau de Wilhelmshöhe on s'exposa una important pinacoteca i galeries farcides d'art grec i romàno.

Museu d'Astronomia i d’Història de la Tècnica (Foto E. Farré)

A l'est hi ha el parc de Karlsaue amb l'edifici de l'Orangerie (1710) que hostatja el Museu d'Astronomia i d’Història de la Tècnica amb la seva impressionant col·lecció de rellotges.


Entrada a la secció de rellotges (Foto E. Farré)

A la cort de Kassel va viure la primera part de la seva vida un dels grans rellotgers de la història i el més important de l'època anterior a la invenció del pèndol; ens estem referint al suís Jost Bürgi (1552-1632), astrònom, matemàtic i rellotger del Landagrave Guillem IV d'Hesse-Kassel fins al 1602 i posteriorment de l'emperador Rodolf II a Praga, de qui Johannes Kepler, amb qui va coincidir diversos anys de la seva vida, va arribar a dir d'ell que passaria a la història com una celebritat tan gran com la d'Arquimedes.

La precisió requerida en les observacions astronòmiques superaven ja a l'època de Kepler les possibilitats dels rellotges de foliot, així que Bürgi es va veure en la necessitat investigar a fons el tema de la millora en la precisió dels rellotges.

Diversos dels seus rellotges estan dotats d'un doble foliot articulat anomenat també escapament de repic creuat que constitueixen l'última i més perfecta generació d'oscil·ladors anteriors al pèndol; en algun moment s'ha arribat a pensar que va poder haver construït un rellotge de pèndol de segons però aquesta possibilitat es va descartar definitivament; no obstant, el simple fet de pensar que va poder fer-ho el situa en la més alta consideració per part dels seus estudiosos.


Rellotge de doble foliot de Jost Bürgi (Foto E. Farré)

En el Museu d'Astronomia i d’Història de la Tècnica de Kassel s'exposen uns quants rellotges de Jost Bürgi, entre els que es troben dos dels esmentats experimentals d'alta precisió, un rellotge astronòmic de taula quadrat de 1591 i dues esferes celestes giratòries de 1582 i de 1593.

Rellotge astronòmic de Jost Bürgi, 1591 (Foto E. Farré)

Els tresors rellotgers del museu continuen amb un gran rellotge astronòmic de E. Baldewein i H. Diepel de 1561 amb vuit esferes, una per a cada planeta més les de la lluna, l'astrolabi i el calendari. 

Rellotge astronòmic de E. Baldewein i H. Diepel, 1561
(Foto E. Farré)

S'hi exposa també un astrolabi fet a València el 1086  per Ibrahim al-Sahli, un escafé romà i una infinitat de rellotges representatius de totes les èpoques, incloent-hi un taller on es restauren els rellotges del museu a la vista dels visitants.

Astrolabi fet a València per Ibrahim al-Sahli, 1086 (Foto E. Farré)

Internet

http://www.museum-kassel.de/index_navi.php?parent=1035

Bibliografia

MACKENSEN, LUDOLF VON: Die Naturwiessenschaftlich- Technische Sammlung in Kassel. Kassel: Wenderoth, 1991

MACKENSEN, LUDOLF VON: Museum für Astronomie und Technikgeschichte mit Planetarium in Kassel. Kurzfürer. Kassel 2001

amunt