RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAMuseu de Rellotges (Uhrenmuseum)
de Villingen-Schwenningen (Baden-Würtemberg)

Vilingen-Schwenningen es troba en els confins orientals de la Selva Negra i com és d'esperar la part principal del museu es destina a l'exposició de rellotges autòctons que constitueix un bon complement a la col·lecció que hem vist a Furtwangen.


Ambientació d'un taller de la Selva Negra

No obstant això, hi ha una interessant segona part indispensable per mèrit propi que és el llegat de rellotges que Hellmut Kienzle colleccionava des de la seva posició d'empresari en la fabricació de rellotges; l'empresa Kienzle havia obert al públic el seu museu privat el 1961 i més tard va llegar la seva recopilació a la ciutat.

El gros de la col·lecció Kienzle el constituïxen els rellotges d'estil renaixentista dels segles XVI-XVII de taula, exagonals, en forma de crucifix, de torre i amb autòmats o indicacions astronòmiques procedents d'Estrasburg, el sud d'Alemanya, de França i d’Anglaterra.


Rellotge d'hores giratòries (sud d'Alemanya, c.1600)

Una bona part de la col·lecció l'ocupen els rellotges de butxaca de la mateixa època i posteriors amb presència de rellotges esmaltats, amb soneria de repetició i autòmats.

Rellotges de butxaca francesos i suïssos amb soneria de repetició, autòmats, i esmalts

En aquesta ciutat també es troba el Museu de la Indústria Rellotgera (Uhrenindustriemuseum) bàsicament dedicat a la tecnologia de fabricació rellotgera del segle XX.

Internet

http://www.villingen-schwenningen.de/
Heimat-und_Uhrenmuseum_Schwen.665.0.html

http://www.uhrenindustriemuseum.de/

Bibliografia

MÜHE, RICHARD: Uhren der Hellmut-Kienzle Sammlung. Villingen-Schwenningen 1982

REINARTZ, MANFRED: Uhren aus dem Schwartzwald. Villingen-Schwenningen 1982

amunt