RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAEl Museu Alemany
(Deutsches Museum)
de Munich (Baviera)
El Museu Alemany de Munich

En general, hi ha el perill de buscar rellotges només en els museus de rellotgeria oblidant que les millors colleccions de rellotgeria s'amaguen entre altres tresors tan valuosos que poden fer ombra als millors rellotges del món; aquest és el cas del Museu Alemany de Munic com ho és també el del Louvre i el de l'Arts et Métiers de París, del Kunsthistorisches Museum de Viena, del British i del Science Museum de Londres i de tants altres.


Rellotge astronòmic situat en una façana interior

El Museu Alemany de Munic és un museu de la ciència i de la tècnica amb importants seccions dedicades als transports per terra, mar i aire, mineria, electricitat, comunicacions, física, química, instruments musicals, etc.

Sala dels rellotges de campanar

La col·lecció de rellotges reunida en l'àmbit dedicat a la mesura del temps és de primera categoria com correspon a un museu que conserva el primer automòbil de gasolina (el Benz de 1886), el primer avió a reacció (un Messerschmitt de 1941) o una de les primeres locomotores de vapor (la Puffing Billy de 1814).

Rellotge amb autòmat (Alemanya c. 1580/90)

L'aficionat a la rellotgeria no s'ha d'acontentar de veure rellotges de torre de 1562, renaixentistes fixos i portàtils dels segles XVI i XVII, de sol, aigua, foc i arena o rellotges de pèndol d'alta precisió (un Riefler de 1905) en el departament corresponent; ha de posar en marxa la seva imaginació i buscar els rellotges musicals en el departament d'instruments musicals, rellotges astronòmics i astrolabis en la secció d'astronomia i autòmats del segle XVI en el departament de computació i automatismes.

Rellotge de quatre esferes amb esfera celeste (1770)

Després es podrà perdre per altres centres d'interès o per la llibreria, sortir a prendre unes cerveses pels volts de la Marienplatz i veure en acció els autòmats del carilló de l'Ajuntament Nou (Neues Rathaus) situat en la mateixa plaça.

Un altre dia i amb renovada energia, s'hauria de fer una visita al Museu Nacional Bavarès (Bayerisches Nationalmuseum) que conserva una altra magnífica col·lecció de rellotgeria mecànica dels segles XVI i XVII.Internet

http://www.deutsches-museum.de


Bibliografia

MAURICE, KLAUS: Von Uhren und Automaten. Das Messen der Zeit. Munchen: Prestel, 1968

Deutsches Museum. Guide through the Collections. Munchen: Deutsches Museum, 1988

amunt