RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAEl Museu de Rellotges (Uhrenmuseum)
de Glashütte (Saxònia)


El 1841, quan l’anteriorment esmentat rellotger de la cort saxona Johann Friedrich Gutkaes (1785-1845) construïa el rellotge digital de l'Òpera Semper, tenia al seu taller un brillant col·laborador que poc més tard havia de convertir-se en el seu gendre i soci i posteriorment en el fundador de la indústria rellotgera saxona.

El seu nom, Ferdinand Adolph Lange (1815-1875), encara ocupa un lloc destacat en la rellotgeria de prestigi a nivell mundial gràcies a una descendència de tres generacions que es van proposar seguir amb el negoci familiar; la firma A. Lange & Söhne ha sobreviscut, gràcies al seu prestigi, contra tot pronòstic i malgrat els grans problemes socials i polítics amb els que es va haver d'enfrontar especialment durant i després de la Segona Guerra Mundial.


Elements d'antics tallers conservats al museu (Foto E. Farré)

El 1843 Adolf Lange va fundar la seva empresa a Glashutte, un poblet amagat en una vall de la Serralada Metàl·lica, a partir de la creació simultània d'un centre de formació de joves rellotgers. Tot això és el que encara podem veure actualment a Glashütte, al sud de Dresden i prop de la frontera amb Txèquia: la fàbrica A. Lange & Söhne modernitzada com correspon a una indústria del segle XXI i un petit museu que comparteix l'edifici amb l'Escola de Rellotgeria i que sintetitza l'evolució de l'obra de A. Lange en les múltiples empreses rellotgeres que es van fundar a la zona però que comparteixen la denominació d'origen amb la marca Glashütte.

Vitrines que rememoren la història de la rellotgeria a la regió de Glashütte (Foto E. Farré)

El museu també actua de centre de difusió dels rellotges de Glashütte, al mateix temps que exposa una variada mostra de l'evolució dels productes manufacturats en el poble. 

Rellotge automàtic de butxaca (Foto E. Farré)

Rellotges de butxaca amb complicacions, cronòmetres de marina, pèndols de precisió, models d’escapaments, maquetes i altres treballs dels alumnes de l'escola... s'amunteguen en el petit però farcit museu.

Model d'escapament fet a l'escola de rellotgeria
(Foto E. Farré)

No s'han oblidat de posar algunes fotografies de l'estat en què van quedar les fàbriques després dels bombardejos de 1945 ni s'ha evitat mostrar els productes que van haver de fabricar després de la col·lectivització derivada de la socialització de la República Democràtica Alemanya, un parèntesi que es va tancar amb la caiguda del Mur i la reunificació alemanya.

Bibliografia

CROTT, H.: A. Lange & Söhne. Glashütter Uhren. Aachen

amunt