RELLOTGES A MUSEUS D'ALEMANYAEl Palau Friedenstein
(Schloss Friedenstein)
de Gotha (Turíngia)


Gotha és una ciutat amb una llarga història que es va desenvolupar pròsperament en els segles XV i XVI gràcies al comerç i fou la seu del Ducat de Saxònia-Gotha entre 1640 i 1918.Palau Friedenstein (Foto E. Farré)


El Palau Friedenstein data de 1643-1655 i és una construcció austera per fora però amb una exhuberant decoració barroca a l'interior. Actualment és la seu de la biblioteca de la ciutat i del museu que exposa les obres reunides durant segles pels nobles de la Casa de Gotha.


Gran saló del palau (Foto E. Farré)

Al costat d'obres mestres de la pintura i de l'escultura,  hi ha una gran col·lecció d'objectes antics, art egipci i alguns rellotges de remarcable interès, dels que en destaquem els que més ens han cridat l'atenció: 

Rellotge del cavaller (Foto E. Farré)

Rellotge de caixa alta amb interessants recursos per assenyalar les unitats de temps; els segons els marca l'angelet de la part superior que gira articulat a la roda de segons sense capgirar-se; l'esfera dels segons queda al damunt seu.  Les hores les assenyala  el cavaller amb la seva espasa-horària retrògrada.

Rellotge autopropulsat (Foto E. Farré)

Rellotge autopropulsat per la seva pròpia massa. El rellotge sencer penja del sostre a través d'una corda enrotllada en el barrilet, de manera que va baixant al llarg del seu cicle; l'hora es pot llegir per sota i també pel costat en funció de la alçada assolida; també disposa de calendari.


Rellotge "Acteó" (Foto E. Farré)

Rellotge anomenat "Acteó" fet a Augsburg o a Munich cap el 1600. Amb soneria de quarts i repetició, la seva rica decoració fa esment de la llegenda de la mitologia grega en que el caçador Acteó fou convertit en cèrvol per Àrtemis (Diana) com a càstig per haver-la sorprès durant el seu bany a font Partènia amb les ninfes; Acteó fou llavors devorat pels seus propis gossos.

Rellotge signat per Pepfenhauser (Foto E. Farré)

Rellotge de taula, obra de graduació (1647) del rellotger Wilhelm Pepfenhauser (1618-1670)
d'Augsburg. Per entrar a formar part del gremi de rellotgers, l'artesà havia de demostrar abastament les seves qualitats; en aquest cas es tracta d'un rellotge amb astrolabi, calendari anual, minutera, horària, agulles de la lluna, del dia de la setmana i del mes i soneria de quarts i de 24 hores.

Com sempre, cal no oblidar de fer una visita a la botiga del museu que, en aquest cas, ens va permetre trobar una interessant i detallada monografia sobre el rellotge de Pepfenhauser.

Internet

http://www.gotha.de/gotha_schloss.htm

Bibliografia

MAURICE, KLAUS & PETER FRIESS: Das Meisterstück von Wilhelm Pepfenhauser, 1647. Museen del Stadt Gotha. Schlossmuseum Schloss Friedenstein. Eine Tischuhr von Wilhelm Pepfenhauser. Berlin: KulturStiftung del Länder Bundesrepublik Deutschland, Patrimonia n. 68, 1992

amunt