RELLOTGES XINESOS
La torre del tambor

En el mateix eix meridià de la Ciutat Prohibida i una mica més al nord d’aquesta, s’aixequen dues grans construccions estretament relacionades amb la mesura del temps i la distribució sonora a la població dels senyals horaris i d’altres unitats de temps. Ens referim a la Torre del Tambor (Gu Lou) i a la Torre de la Campana (Zhong Lou) que fan aproximadament les funcions dels nostres campanars i que es poden trobar a Xina en molts altres indrets com són els centres de les ciutats antigues i les entrades dels monestirs budistes.

61.jpg

Torre del Tambor de Beijing

La Torre del Tambor de Beijing data de l’any 1272 quan la dinastia Yuan va instituir el centre horari de la capital; la seva funció va perdurar fins l’any 1924 i actualment (des del 2002) s’està restaurant la seva funcionalitat amb un objectiu clarament cultural i de recuperació històrica.

En el segon pis de l’edifici s’hi aplegaven 24 tambors que es feien sonar per anunciar l’arribada  de les 24 estacions solars (esclat de les flors, grans pluges, fred suau, solsticis, equinoccis, proliferació dels insectes...) i un gran tambor central per l’anunci del nou any xinès. Actualment s’han refet tots aquests tambors i al seu costat es conserva un vestigi dels originals i d’altres construïts especialment per a la cerimònia d’obertura dels Jocs Asiàtics de 1987.

62.jpg

Sala dels tambors

Actualment, cada mitja hora, un equip de persones amb vestit d’època que evoca els antics funcionaris imperials fa sonar - únicament amb finalitat folklòrica - la bateria de tambors amb els senyals ancestrals de l’hora, l’estació i el canvi d’any; però la seva impressionant sonoritat (parlem de tambors de 1,5 a 3m de diàmetre) només es pot apreciar dins la sala dels tambors ja que la seva expansió sonora es veu apagada pel brogit de la moderna gran capital.

63.jpg

Cerimònia sonora

El cor del sistema horari era una clepsidra polivascular (actualment també reproduïda) de quatre dipòsits connectats en sèrie. En el dipòsit inferior, un flotador fa pujar el regle indicador de les hores i un autòmat fa sonar vuit vegades els seus platerets al final de cada hora.

64.jpg

Clepsidra polivascular amb autòmat (reproducció)amunt