RELLOTGES XINESOS




El Museu de Rellotges
de La Ciutat Prohibida, Beijing

Encara que actualment se l’anomena també Palau Imperial, la Ciutat Prohibida és un conjunt de molts palaus i edificis secundaris difícils de pair en una visita d’un sol dia. Un d’aquests palaus, la arquitectura del qual ja aconsella la seva visita, hostatja la col·lecció de rellotges d’origen occidental que van fascinar als emperadors xinesos des del segle XVII.

81.jpg

Entrada al museu de rellotges de la Ciutat Prohibida
(Foto E. Òdena)


El primer que va saber aprofitar la màgia oculta en els rellotges occidentals per a introduir-se en la cort xinesa fou el pare Mateo Ricci que el 1601 va regalar a l’Emperador Wan Li dos senzills rellotges amb soneria d’hores. La confluència en aquells rellotges d’una ciència que els xinesos ja havien oblidat i d’un art sumptuós fruit del renaixement europeu, va atreure l’atenció dels mandarins fins a límits insospitats. A partir d’aquell moment i fins l’extinció de l’Imperi, la cort xinesa no va parar de demanar a occident rellotges de gran luxe ornamental i de major complicació tècnica. Com que no hi havia límit de preu, els europeus van poder crear els rellotges més espectaculars i extraordinaris de la història de la rellotgeria.

82.jpg

Rellotge de taula amb diorama mòbil i campaners autòmats fet a Anglaterra el segle XVIII

83.jpg

Detall dels campaners autòmats

Els rellotges que demanaven a la cort, el de menys era l’hora que marcaven; el que importava de veritat era que sonessin les campanetes a intervals regulars i sense la intervenció humana. També es demanava la inclusió de moviments d’autòmats com figuretes humanes, animals mitològics o altres elements mòbils, entre els que l’aigua representada per barretes de vidre helicoïdals giratòries n’era el més utilitzat. I tot això, però, realitzat amb bronze daurat recobert de pedres precioses, fines laques i luxosos esmalts.

84.jpg

Rellotge de taula amb diorama i figuretes autòmats

El gran interès que la cort xinesa va posar en els rellotges va contribuir substancialment en el desenvolupament d’aquest art i de les artesanies ornamentals paralleles a Europa. Els rellotgers  no treballaven només per a l’Emperador directament sinó també per les monarquies europees i per altres nobles i funcionaris xinesos que demanaven rellotges cada cop més sumptuosos per a regalar a l’Emperador, competint per la qualitat i originalitat del seu regal.

85.jpg

Rellotge de taula amb esmalts, diorama mòbil i campaners autòmats. Fabricat a Guang Zhou durant el regnat de Qian Long (1736-1795)

El punt àlgid de la rellotgeria feta pel mercat xinès s’estima que fou durant els regnats dels emperadors de la dinastia Qing:
          Kang Xi (1662-1722)
          Yong Zheng (1723-1735)
          Qian Long (1736-1795)
          Jia Qing (1796-1820) i
          Dao Guang (1821-1850)

A partir de 1850, les guerres dels boxers i de l’opi van anar arruïnant el poder econòmic de l’emperador, minvant la demanda i arrossegant en la crisi molts industrials europeus especialment de les ciutats suïsses de Ginebra i Fleurier.

Entre els rellotgers que més van treballar per a la Xina, hi ha els anglesos James Cox, Timothy  Williamson, William Hughes, Robert Ward, Daniel Quare, Edward Wichsteed, els francesos Sennet Freres i L. Vrard i els suïssos Edouard Bovet, J. Ullmann, Landor (Le Locle), Levy i Edouard Juvet (Fleurier).

86.jpg

Sumptuós rellotge de taula on el menys important és el mateix rellotge. Fabricat a Anglaterra el 1780 (Foto E. Òdena)

Al poc temps d’afeccionar-se als rellotges, el xinesos van intentar de fabricar-los ells mateixos i en feren algunes reproduccions. Sota el regnat del primer emperador Qing, Shun Zhi, es van fundar alguns tallers provincials i un gran taller imperial a l’interior de la Ciutat Prohibida. La qualitat dels rellotges no arribà, però, a la dels estrangers i, a més, calia importar les peces més compromeses com les molles i els engranatges. A la vista d’aquell problema, els emperadors successius van fomentar l’establiment dels tallers estrangers a la Xina i la contractació de rellotgers europeus experimentats per dirigir el taller imperial, la principal funció del qual era el manteniment dels rellotges de palau encara que també en fabricaven.

87.jpg

Rellotge fabricat al taller imperial durant el regnat de Qian Long (1736-1795)

Durant el regnat de Qian Long el taller va arribar al seu apogeu; llavors hi treballaven cent artesans entre estrangers i cortesans. El més important dels rellotgers en cap del taller imperial fou el suís François Louis Stadlin que va viure a la Xina 33 anys entre 1707 i 1740. Valentin Chalier fou un altre rellotger francès que arribà a Beijing el 1729 i que va fabricar un gran nombre de rellotges d’una complexitat tècnica superior a l’habitual a Europa. Normalment, l’emperador donava les directrius pel que fa al disseny i les característiques tècniques que havia de tenir el rellotge i s’hi implicava durant tot el procés de construcció escollint els materials i fins i tot fabricant algunes peces. De totes maneres, la major part dels rellotges de gran luxe i qualitat arribaven d’Europa i, pel que fa a la rellotgeria portàtil, la gran majoria era importada.

88.jpg

Rellotge amb ocell autòmat fabricat per James Cox el 1783

Una de les firmes que apareix més sovint en els rellotges imperials és la de l’anglès James Cox que s’havia establert a Canton el 1782 amb el nom comercial de “Jardine”. Sense desmerèixer la creativitat i la gran qualitat dels productes de Cox, en realitat els seus rellotges contenien elements procedents dels millors rellotgers de Ginebra, París i Londres entre els que destaquem  noms com els de Jaquet-Droz, Henri Maillardet, ambdós experts en autòmats. En molts casos, Cox remarcava els noms dels rellotgers francesos i suïssos, però no els anglesos, cosa que fa creure erròniament que la major part de la col·lecció imperial és de procedència anglesa. James Cox no només comerciava amb rellotges; el 1839, entre les caixes d’opi confiscades pel govern xinès a l’inici de la guerra de l’opi, la meitat pertanyien a l’empresa “Jardine”de Cox.

En resum, podem classificar la relació de la rellotgeria occidental amb la Xina en set etapes successives: regals de tribut a l’emperador, comandes imperials expresses, manufactures del taller imperial, fabricació en col·laboració sino-estrangera, comandes del govern xinès, comandes dels comerciants estrangers i comandes dels comerciants xinesos.


Bibliografia

Gu Gong Zhong Biao (Rellotges del Palau Imperial). Beijing 2004

LIAO PIN (2002): Clocks and watches of the Qing dynasty. From the collection in the Forbidden City. Beijing: Foreign Languages Press

ZHANG PU et GOU FUXIANG (2005): L'art de l'horlogerie occidentale et la Chine. Beijing: China Intercontinental Press

amunt